Dispozitiuni generale | Decret 177/1948

Acesta este un fragment din Decretul nr. 177/1948 pentru regimul general al cultelor religioase*). Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Cumpără forma actualizată
  •  

CAPITOLUL 1 Dispozitiuni generale Jurisprudență

SECTIUNEA I Despre libertatea religioasa

Art. 1. -

Statul garanteaza libertatea constiintei si libertatea religioasa pe tot cuprinsul Republicii Populare Romane. Jurisprudență

Oricine poate sa apartina oricarei religii sau sa imbratiseze orice credinta religioasa, daca exercitiul ei nu contravine Constitutiei, securitatii si ordinei publice sau bunelor moravuri.

Art. 2. -

Ura confesionala manifestata prin acte, care stanjenesc liberul exercitiu al unui cult religios recunoscut, constituie un delict ce se pedepseste conform legii.

Art. 3. -

Nimeni nu poate fi urmarit pentru credinta sa religioasa sau pentru necredinta sa.

Credinta religioasa nu poate impiedica pe nimeni de a dobandi si exercita drepturi civile si politice si nici nu poate scuti pe nimeni de la obligatiunile impuse de legi. Jurisprudență

Art. 4. -

Nimeni nu poate fi constrans sa participe la serviciile religioase ale unui cult.

Art. 5. -

Nimeni nu poate fi constrans, prin masuri administrative de Stat, sa contribuie la cheltuielile unui cult sau sa se supuna unor hotariri ale organelor religioase de judecata.

SECTIUNEA II Despre libertatea organizarii cultelor

Art. 6. - Jurisprudență

Cultele religioase sunt libere sa se organizeze si pot functiona liber daca practicile si ritualul lor nu sunt contrare Constitutiei, securitatii sau ordinei publice si bunelor moravuri.

Art. 7. -

Cultele religioase se vor organiza dupa norme proprii, conform invataturilor, canoanelor, si traditiilor lor, putand organiza potrivit acelorasi norme, asezaminte, asociatiuni, ordine si congregatiuni.

Art. 8. -

Cultele religioase recunoscute pot avea organe de judecata religioasa pentru disciplinarea personalului din serviciul lor.

Organele disciplinare de judecata se organizeaza prin regulamente speciale, in conformitate cu canoanele si statutele cultelor respective. Regulamentele se alcatuiesc de organele legale al cultului respectiv si se aproba prin decret al Prezidiului Marii Adunari Nationale, la propunerea ministerului cultelor.

Art. 9. -

Partile componente locale ale cultelor religioase recunoscute pot avea si intretine, singure sau in asociatie cu altele, cimitire pentru credinciosii lor.

Comunele sunt obligate a crea cimitire comune, sau locuri rezervate din terenurile cimitirelor existente, pentru inmormantarea celor ce nu apartin cultelor ce au cimitire.

Acesta este un fragment din Decretul nr. 177/1948 pentru regimul general al cultelor religioase*). Cumpărați documentul în formă actualizată sau alegeți un abonament Lege5 care permite accesul la orice formă actualizată.

Pot fi de interes:

Decret 177/1948:
Dispozitiuni generale
Raporturile dintre Stat si cultele religioase
Despre activitatea cultelor
Despre patrimoniul cultelor religioase
Raporturile dintre culte
Despre invatamantul religios
Dispozitiuni finale si tranzitorii
;
se încarcă...