Parlamentul României

Legea nr. 187/1945 pentru infaptuirea reformei agrare

Modificări (...), Referințe (1), Referințe în jurisprudență

În vigoare de la 23 martie 1945

În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

Cumpără forma completă
sau autentifică-te
  •  

*) Devenită lege prin Decretul nr. 816/1945.

CAPITOLUL 1 Scopul legii (Dispozitiuni generale)

Art. 1. -

Reforma agrara este pentru tara noastra o necesitate nationala, economica si sociala.

Agricultura Romaniei se va sprijini pe gospodarii puternice, sanatoase si productive, pe gospodarii care sunt proprietatea particulara a celor care le stapinesc.

Art. 2. -

Scopul reformei agrare este:

a) Marirea suprafetelor arabile ale gospodariilor taranesti existente, care au mai putin de 5 ha;

b) Crearea de noi gospodarii taranesti individuale pentru muncitorii agricoli fara pamint;

c) Infiintarea prin apropierea oraselor si a localitatilor industriale, a unor gradini de zarzavaturi pentru aprovizionarea muncitorilor, functionarilor si meseriasilor;

d) Rezervarea unor terenuri pentru scoli agricole si ferme experimentale model in vederea ridicarii nivelului culturilor agricole, a productiei de seminte selectionate, a cresterii vitelor si crearii si desvoltarii industriei agricole, terenuri care vor fi sub administrarea Statului.

CAPITOLUL 2 Exproprierea

Art. 3. -

In scopul infaptuirii reformei agrare, trec asupra Statului pentru a fi impartite plugarilor indreptatiti la improprietarire si pentru a constitui rezervele prevazute la art. 2, pct. c si d, urmatoarele bunuri agricole cu inventarul viu si mort afectat lor;

a) Paminturile si proprietatile agrare de orice fel apartinind cetatenilor germani si cetateni romani, persoane fizice sau juridice, de nationalitate (origine etnica) germana, care au colaborat cu Germania hitlerista.

b) Paminturile si alte proprietati ale criminalilor de razboiu si ale celor vinovati de dezastrul tarii;

c) Paminturile celor care s-au refugiat in tarile cu care Romania este in stare de razboiu ori s-au refugiat in strainatate dupa data de 23 August 1944;

d) Terenurile si toate bunurile agricole ale absenteistilor;

..........


În versiunea gratuită textul este afișat parțial. Pentru textul integral alegeți un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului sau cumpărați documentul în formă completă.

;
se încarcă...