Back

Comisia Comunităţilor Europene

Decizia nr. 376/2010 privind cerinţele de siguranţă care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru anumite produse utilizate în spaţiul destinat somnului copiilor în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Număr celex: 32010D0376

În vigoare de la 06.07.2010

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă în varianta PDF sau Kindle

DECIZIA COMISIEI
din 2 iulie 2010
privind cerinţele de siguranţă care trebuie îndeplinite de
standardele europene pentru anumite produse utilizate în spaţiul
destinat somnului copiilor în temeiul Directivei 2001/95/CE a
Parlamentului European şi a Consiliului (2010/376/UE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranţa generală a produselor(1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1) Directiva 2001/95/CE prevede ca standardele europene să fie stabilite de organismele europene de standardizare. Aceste standarde ar trebui să garanteze că produsele îndeplinesc cerinţa generală de siguranţă prevăzută de directivă.

(2) În temeiul Directivei 2001/95/CE, un produs este considerat sigur, în ceea ce priveşte riscurile şi categoriile de riscuri reglementate de standardele naţionale, atunci când este în conformitate cu standardele naţionale voluntare de transpunere a standardelor europene.

(3) În 2006, Comisia Europeană a comandat un studiu(2) de evaluare a siguranţei unor articole de îngrijire a copilului utilizate în mod obişnuit pentru sugari şi copii cu vârste cuprinse între 0 şi 5 ani. Studiul a fost efectuat în cooperare cu autorităţile naţionale, organisme naţionale din domeniul standardizării, asociaţii ale consumatorilor, organizaţii din domeniul siguranţei produselor, agenţi economici şi laboratoare de testare.

(4) Pentru produsele menţionate, studiul a colectat statistici privind accidentele şi rănirile din Uniunea Europeană şi din întreaga lume şi a efectuat o evaluare exhaustivă a riscurilor, bazată pe identificarea principalelor pericole şi pe evaluarea scenariilor de expunere.

(5) În scopul continuării studiului, s-au ales cinci tipuri de produse care au fost evaluate în cadrul studiului şi care se regăsesc în mod regulat în spaţiul destinat somnului nou-născuţilor şi al copiilor mici. Acestea sunt saltelele de pat pentru copii, apărătoarele laterale pentru patul copiilor, paturile suspendate pentru sugari, plăpumile pentru copii şi sacii de dormit pentru copii.

(6) Nou-născuţii dorm, în medie, cel puţin 16 ore pe zi, iar copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani dorm aproximativ 11-13 ore pe zi. Incluzând perioadele de veghe, sugarii şi copiii mici petrec, pe parcursul primilor cinci ani din viaţă, cel puţin jumătate de zi sau chiar mai mult în spaţiul destinat somnului. Produsele care se află în spaţiul destinat somnului trebuie să prezinte siguranţă deoarece acesta este spaţiul în care sugarii şi copiii mici sunt lăsaţi, de obicei, fără supraveghere pe parcursul unor perioade îndelungate în timpul zilei şi al nopţii.

(7) Conform Bazei de date europene privind rănirile (IDB), între 2005 şi 2007, în Uniunea Europeană s-au produs 17 000 de accidente în care au fost implicaţi copii între 0 şi 4 ani aflaţi în pat(3). Conform Comisiei pentru siguranţa produselor de consum din SUA (CPSC), în fiecare an din ce în ce mai mulţi sugari mor ca urmare a unor accidente care implică paturile pentru copii şi produsele auxiliare acestora, astfel de accidente fiind mai numeroase decât cele provocate de orice alt produs de îngrijire a copilului(4).

(8) Unele modele de apărătoare laterale pentru patul copiilor şi de saci de dormit pentru copii au fost notificate prin sistemul european de avertizare rapidă RAPEX drept produse care prezintă riscul sufocării şi al înecării şi au fost, prin urmare, retrase sau rechemate de pe piaţă. În 1992, Comisia franceză pentru siguranţa consumatorilor a recomandat efectuarea unor acţiuni de informare a consumatorilor şi de îmbunătăţire a siguranţei prezentate de plăpumile pentru copii, având în vedere riscul inflamabilităţii, al supraîncălzirii şi al sufocării(5). În 2002, 2007 şi 2008, CPSC din SUA a decis rechemarea de pe piaţă a unor modele de saltele de pat pentru copii din pricina pericolelor de imobilizare şi ca urmare a unor afirmaţii nefondate(6).

(9) În cazul în care nu prezintă siguranţă sau nu sunt însoţite de avertismentele de securitate esenţiale, apărătoare laterale pentru patul copiilor, saltelele şi plăpumile pentru copii pot creşte incidenţa sindromului morţii subite a sugarului (SMSS) din cauza riscului supraîncălzirii şi al asfixierii(7).

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

se încarcă...