Back

Consiliul Uniunii Europene

Decizia nr. 919/2004 privind combaterea criminalităţii referitoare la vehicule şi având implicaţii transfrontaliere Număr celex: 32004D0919

În vigoare de la 30.12.2004

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă în varianta PDF sau Kindle

DECIZIA CONSILIULUI
din 22 decembrie 2004
privind combaterea criminalităţii referitoare la vehicule şi având
implicaţii transfrontaliere
(2004/919/CE)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 30 alineatul (1) litera

(a) şi articolul 34 alineatul (2) litera (c),

având în vedere iniţiativa Regatului Ţărilor de Jos,

având în vedere avizul Parlamentului European,

întrucât:

(1) Aproximativ 1,2 milioane de autovehicule sunt furate în fiecare an în statele membre ale Uniunii Europene.

(2) Aceste furturi cauzează un prejudiciu considerabil, în valoare de cel puţin 15 miliarde EUR pe an.

(3) O mare parte din aceste vehicule, estimată între 30 şi 40%, este furată de criminalitatea organizată şi apoi transformată şi exportată în alte state din interiorul şi din afara Uniunii Europene.

(4) În afara prejudiciului material cauzat, această situaţie afectează grav sentimentul de dreptate şi de siguranţă al cetăţenilor. Criminalitatea referitoare la vehicule poate fi însoţită şi de forme grave de violenţă.

(5) În consecinţă, prezenta situaţie împiedică realizarea obiectivului prevăzut la articolul 29 din tratat şi anume de a oferi cetăţenilor un nivel ridicat de siguranţă într-un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie.

(6) Consiliul a adoptat o rezoluţie la 27 mai 1999 privind combaterea criminalităţii internaţionale cu acoperire completă a rutelor folosite1.

(7) De asemenea, criminalitatea referitoare la vehicule poate avea legături cu alte forme de criminalitate pe plan internaţional, precum traficul de droguri, de arme de foc şi de persoane.

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

se încarcă...