Back

Consiliul Uniunii Europene

Decizia nr. 188/2002 privind măsurile de control şi sancţiunile penale referitoare la noul drog sintetic PMMA Număr celex: 32002D0188

În vigoare de la 06.03.2002

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă în varianta PDF sau Kindle

DECIZIA CONSILIULUI
din 28 februarie 2002
privind măsurile de control şi sancţiunile penale referitoare
la noul drog sintetic PMMA
(2002/188/JAI)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană,

având în vedere Acţiunea Comună 97/396/JAI din 16 iunie 1997 privind schimbul de informaţii, evaluarea riscurilor şi controlul noilor droguri sintetice1, în special articolul 5 alineatul (1),

având în vedere iniţiativa Comisiei,

întrucât:

(1) A fost elaborat un raport de evaluare a riscurilor asociate PMMA [parametoximetilamfetamină sau N-metil-1-(4-metoxifenil)-2-aminopropan], în temeiul articolului 4 alineatul (3) din Acţiunea Comună 97/396/JAI, cu ocazia unei reuniuni convocate sub auspiciile Comitetului Ştiinţific al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie.

(2) În prezent, patru state membre au plasat PMMA sub controlul legislaţiei naţionale privind drogurile.

(3) Nici unul dintre tabelele Convenţiei Naţiunilor Unite din 1971 privind substanţele psihotrope nu menţionează PMMA. PMMA prezintă riscuri pentru sănătatea persoanelor şi ar putea constitui o ameninţare pentru sănătatea publică. PMMA este un analog al amfetaminei, foarte apropiat de PMA care a fost adăugată în Lista I a Convenţiei Naţiunilor Unite din 1971. PMMA nu are nici un efect terapeutic.

(4) În Uniunea Europeană, PMMA a fost întotdeauna consumată, împreună cu PMA, în comprimate vândute ca "ecstasy" (MDMA). Nu există o piaţă propriu-zisă pentru consumul de PMMA sau PMA.

(5) PMMA combinată cu PMA a fost asociată cu trei decese care au survenit în Comunitatea Europeană. Experimentele pe animale indică faptul că, pentru PMMA, marja dintre doza activă şi doza letală este foarte mică şi că există aşadar un risc ridicat de toxicitate acută la om care poate duce la moarte. Se pare că PMMA are o toxicitate comparabilă cu cea a PMA şi MDMA.

(6) S-a constatat existenţa traficului şi a distribuţiei de PMMA în patru state membre, dintre care trei deţin informaţii privind rolul crimei organizate în traficul cu PMMA/PMA. Au fost capturate 18 870 de comprimate care conţin PMMA cu ocazia a 29 de incidente. În Comunitatea Europeană nu există o producţie la scară largă de PMMA. Două laboratoare au făcut obiectul unor capturi în ţări ale Europei de est şi se estimează că în aceste ţări producţia continuă.

(7) Este necesar ca statele membre să supună PMMA măsurilor de control şi sancţiunilor penale prevăzute de legislaţia acestora, în conformitate cu obligaţiile care le revin în temeiul Convenţiei Naţiunilor Unite din 1971 privind substanţele psihotrope, în ceea ce priveşte substanţele enumerate în Lista I sau II din convenţia menţionată,

DECIDE:

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

se încarcă...