Back

Comisia Comunităţilor Europene

Decizia nr. 477/2011 privind cerinţele de siguranţă care trebuie îndeplinite de standardele europene pentru a preveni anumite riscuri pe care le pot prezenta pentru copii storurile de interior, articolele de acoperit ferestre prevăzute cu şnururi şi dispozitivele de siguranţă, în temeiul Directivei 2001/95/CE a Parlamentului European şi a Consiliului (Text cu relevanţă pentru SEE) Număr celex: 32011D0477

În vigoare de la 28.07.2011

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

Cumpără forma completă în varianta PDF sau Kindle

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2001/95/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 decembrie 2001 privind siguranţa generală a produselor (1), în special articolul 4 alineatul (1) litera (a),

___________

(1) JO L 11, 15.1.2002, p. 4.

întrucât:

(1) În temeiul articolului 3 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva 2001/95/CE, un produs este considerat sigur dacă îndeplineşte standardele naţionale neobligatorii de transpunere a standardelor europene, ale căror trimiteri au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(2) Standardele europene menţionate anterior se stabilesc de către organismele europene de standardizare pe baza unor cerinţe de siguranţă specifice decise de Comisie.

(3) În multe locuinţe există storuri şi alte articole de acoperit ferestre prevăzute cu şnururi utilizate pentru a ridica sau coborî produsul (şnur de manevrare) sau pentru a susţine părţile acestuia (şnur interior). Aceste şnururi prezintă un risc de strangulare pentru copii, deoarece se pot forma bucle în care copii riscă să se încurce, în timp ce se joacă în apropierea ferestrelor. De asemenea, copiii se pot căţăra pe pervazuri sau pe mobilă pentru a ajunge la şnururi. De asemenea, se pot produce accidente şi atunci când paturile sau pătuţurile sunt amplasate în apropierea ferestrelor, corzile fiind la îndemâna copiilor.

(4) În 1998, într-un eşantion de spitale din cele 15 state membre ale Uniunii Europene, au existat 129 de copii spitalizaţi ca urmare a unei vătămări legate de o buclă formată de un şnur de stor de interior sau de draperie (2).În Regatul Unit, se estimează că în fiecare an între unul şi doi copii decedează după ce se încurcă în şnururile unui stor. Mai recent, Comisia a fost informată în legătură cu zece accidente mortale în care au fost implicaţi copii cu vârste între 15 şi 36 de luni, petrecute în Irlanda, Finlanda, Ţările de Jos, Regatul Unit şi Turcia în perioada 2008-2010. Din 1999, în Statele Unite s-au declarat 119 decese şi 111 accidente grave care au implicat articole de acoperit ferestrele prevăzute cu şnururi. În Canada, din 1986 au existat 28 de decese şi 23 de accidente grave legate de aceleaşi produse. În Australia, din anul 2000 cel puţin 10 copii s-au strangulat accidental cu şnururi de storuri (3). Cifrele de mai sus ilustrează numai parţial această problemă, deoarece multe dintre accidentele de acest fel nu sunt declarate (4).

___________

(2) http://ec.europa.eu/consumers/reports/rights_child_safety_prod.pdf

(3) http://www.ocba.sa.gov.au/productsafety/warning/blindcords.html

(4) http://www.cpsc.gov/CPSCPUB/PREREL/PRHTML97/97136.html

În versiunea gratuită textul este afisat parțial. Pentru textul integral cumpăraţi documentul sau alegeţi un abonament Lege5 care permite vizualizarea completă a documentului.

se încarcă...